ירוק ועוד - כל פתרונות הגינון







 
ירוק ועוד
hrue ugus
ירוק ועוד
 

התחברות לחברים



השכרת כלי גינון 

עשה זאת בעצמך
השכרת מסור מקצועי
0503585051
 
 
מחפש גנן בתל אביב והמרכז?
     0503585051   תומר
 
 
דף הבית >> מאמרים >> הכנת קומפוסט, הכנת קומפוסטר
 
 

 

 קומפוסטר

התרומה החשובה ביותר שיכול לתרום בית פרטי למען איכות הסביבה היא מיחזור חומר אורגני באמצעות קומפוסטר. קומפוסטיזציה מועילה יותר מאיסוף בקבוקי פלסטיק או עיתונים. זו לא תרומה אחת אלא שלל מתנות:

לאדם הממחזר, הקומפוסטר יוצר דשן אורגני משובח. לרשות המקומית, מיחזור בתוך הבית של חומר אורגני עשוי לחסוך עד כ-40% ממשקל הפסולת המופנית להטמנה. החיסכון מוערך בטון פסולת למשפחה בשנה ופירושו פחות משאיות זבל, פחות דלק וזיהום אוויר, פחות פועלים, פחות תשלום עבור הטמנה. למדינה, ייצור הקומפוסט חוסך שימוש בדשנים כימיים המזהמים את האוויר ואת מי התהום וחוסך מקום באתרי הטמנה שתופסים קרקע ציבורית.

כתוצאה מריקבון של חומר אורגני בתנאים נטולי חמצן נוצר באתרי ההטמנה גז מתאן, שהוא גז חממה פעיל המשפיע על התחממות כדור הארץ. מטמנות הפסולת בישראל אחראיות ל-17% מפליטת גזי החממה המקומיים. בקומפוסט ביתי יש חמצן, ולכן לא נוצר מתאן. מה שמשתחרר לאוויר הוא פחמן דו חמצני, שהנזק שלו לאטמוספרה קטן בהרבה מנזק המתהו. לכן קומפוסט ביתי הוא גורם חשוב במאבק נגד התחממות כדור הארץ.

 לקבלת הצעת מחיר לגינת גג מלאו פרטים ונחזור במהרה

הכנת קומפוסטר

השיטה הישנה ביותר להכנת קומפוסטר היא בור באדמה. זוהי שיטה מוצלחת, אבל היא דורשת עבודה. למיחזור אופטימלי נדרשים לפחות שני בורות המתמלאים ומתרוקנים באופן מחזורי. בור אחד ממלאים בתערובת ומניחים להתססה, מן הבור האחר מוציאים את התערובת המוכנה.

את הבורות חופרים בפאתי הגינה, הרחק מהבית. גודל כל בור לפחות 60 ס"מ לעומק ולרוחב. את ערימת העפר הנחפר משאירים לצד הקומפוסטר. אוספים את כל העלים היבשים והענפים שבגינה לערימה אחרת שתשמש לאיוורור התערובת. עדיף לא להכניס לערימה צמחים חולים, פטריות, כנימות וכדומה. הקומפוסטר אמור לפרק הכל, אבל אין צורך לקחת סיכון. בסוף זה יתפזר על כל הגן.

מרפדים את תחתית הבור בענפים ובגזם ומשליכים אליו את השאריות מן המטבח וכל חומר אורגני אחר, כולל קרטון ונייר עשויים עץ. מוסיפים גם נוזלים מהמטבח. שאריות בירה ויין עוזרות להתססה. אל תשימו בשר. זה מסריח. לתערובת מוסיפים גזם טרי ירוק ועשבים שנוכשו. בכל פעם שמוציאים ערימה מהמטבח ומניחים בקומפוסטר, מכסים את החומר בקצת מערימת העלים ובקצת מערימת העפר. תערובת שאינה מכוסה כהלכה מזמינה חרקים ומכרסמים להתרבות בתוכה. אל תיבהלו אם כבר בפעם הראשונה מילאתם חצי בור. התערובת שוקעת.

כבר אחרי שבועיים אפשר להניח כף יד מעל הבור ולהרגיש שהמקום חמים בגלל תהליך פירוק החומרים. אם הבור אינו חם כלל, סימן שמשהו לא בסדר. תכף נברר מה קרה.

התססה תלויה בארבעה גורמים: לחות ושלושה גזים: פחמן, חנקן וחמצן. הפחמן מגיע בעיקר משאריות במטבח. החנקן מגיע מעלים ירוקים. קציר דשא הוא חומר מעולה עתיר חנקן. אם חסר חנקן, אפשר לתרום תוספת אינסטנט לערימה על- ידי הוספת שתן לתערובת. חמצן מגיע מהאוויר. לכן רצוי להפוך את הערימה בקלשון בכל חודש או חודשיים כדי לאוורר אותה.

ייתכן שהערימה לא מתחממת בגלל חוסר איזון בנוזלים: מעט רטיבות או עודף רטיבות. החומר בקומפוסטר צריך להיות לח. אחרת החיידקים שאחראים לפירוק נעשים עצלנים. עודף מים מפריע לאוורור. בעונת החורף אפשר להוסיף לקומפוסטר שלשולים של הגינה שיאיצו תהליכים.

אחרי שלושה עד שישה חודשים החום בערימה יורד וזה סימן שהפירוק הסתיים. כדאי להניח לערימה חודש נוסף לשם תהליך מסתורי שנקרא הבשלה. בסוף התהליך אמורה להתקבל רקבובית שחורה, לחה ונטולת ריח. זה הקומפוסט. מהיום והלאה זה יהיה חומר הדשן לגינה. הקומפוסט מחזיר חומרים חיוניים לאדמה, משפר את יכולת החזקת המים של הקרקע ומאוורר אותה.

את הקומפוסט מצניעים מתחת לשכבת הקרקע. לפעמים מפזרים את הקומפוסט לפני שהוא מוכן. זה לא כל כך רצוי, אבל לא נורא. מקומפוסט לא בשל צומחים עגבניות ופלפלים (מהזרעים של הסלט מהשנה שעברה).

 

קומפוסטר לעצלנים

שיטה להכנת קומפוסט לעצלנים בעלי שטח אדמה גדול. אפשר פשוט לזרוק את שאריות הזבל האורגני בפינה מגודרת, הרחק מהבית, לתת לגשם להשקות, ולאסוף אדמה נהדרת לאחר שנה או שנתיים.

 

קומפוסטר בדירה

אפשר לייצר קומפוסט גם בדירה פרטית. קיבוץ דברת מגדל תולעים אדומות לשם הכנת "הומוס", שהוא קומפוסט איכותי ומרוכז. את התולעים שמים בכלי סגור עם חורי אוורור ועם כל הפסולת האורגנית, והן עושות את העבודה במהירות.

השיטה מתאימה למי שאינו חושש מתולעים ומתהליכי פירוק אורגני בתוך דירה. כלומר, היא אינה מתאימה לרוב הציבור. יש הקונים את התולעים לקומפוסטר חיצוני. כדאי לזכור שהתולעים מפונקות, והן ימותו בלי די לחות בערימה.

 

קניית קומפוסטר מוכן

בעולם נמכרים קומפוסטרים משוכללים, שהופכים את התערובת בעזרת אנרגיה סולרית ומכינים אותה בתוך שבועות ספורים. בישראל מוכרים דגמים פשוטים יותר להרכבה עצמית הכוללים רצועות פלסטיק קשיח ומוטות שיש לשלב ביניהם. הקומפוסטר הזה נוח משום שאת הרקבובית המוכנה מוציאים מתחתית המבנה. מה שבא קודם יוצא קודם, וכך נמנע הצורך להרים את השכבות הלא מוכנות כדי להגיע לחומר הבשל.

הקומפוסטרים נמכרים בחנויות גדולות לצורכי גינון. לפני הקנייה פנו אל הרשות המקומית ובררו אם יש סבסוד בקניית קומפוסטר דרכה. המשרד לאיכות הסביבה מממן חצי מעלות הקומפוסטרים שרוכשות הרשויות עבור תושביהן. 4,000 קומפוסטרים מסובסדים נמכרו בישראל בשנים האחרונות דרך 85 רשויות מקומיות.

את הבורות חופרים בפאתי הגינה, הרחק מהבית. גודל כל בור לפחות 60 ס"מ לעומק ולרוחב. את ערימת העפר הנחפר משאירים לצד הקומפוסטר. אוספים את כל העלים היבשים והענפים שבגינה לערימה אחרת שתשמש לאיוורור התערובת. עדיף לא להכניס לערימה צמחים חולים, פטריות, כנימות וכדומה. הקומפוסטר אמור לפרק הכל, אבל אין צורך לקחת סיכון. בסוף זה יתפזר על כל הגן.

מרפדים את תחתית הבור בענפים ובגזם ומשליכים אליו את השאריות מן המטבח וכל חומר אורגני אחר, כולל קרטון ונייר עשויים עץ. מוסיפים גם נוזלים מהמטבח. שאריות בירה ויין עוזרות להתססה. אל תשימו בשר. זה מסריח. לתערובת מוסיפים גזם טרי ירוק ועשבים שנוכשו. בכל פעם שמוציאים ערימה מהמטבח ומניחים בקומפוסטר, מכסים את החומר בקצת מערימת העלים ובקצת מערימת העפר. תערובת שאינה מכוסה כהלכה מזמינה חרקים ומכרסמים להתרבות בתוכה. אל תיבהלו אם כבר בפעם הראשונה מילאתם חצי בור. התערובת שוקעת.

כבר אחרי שבועיים אפשר להניח כף יד מעל הבור ולהרגיש שהמקום חמים בגלל תהליך פירוק החומרים. אם הבור אינו חם כלל, סימן שמשהו לא בסדר. תכף נברר מה קרה.

התססה תלויה בארבעה גורמים: לחות ושלושה גזים: פחמן, חנקן וחמצן. הפחמן מגיע בעיקר משאריות במטבח. החנקן מגיע מעלים ירוקים. קציר דשא הוא חומר מעולה עתיר חנקן. אם חסר חנקן, אפשר לתרום תוספת אינסטנט לערימה על- ידי הוספת שתן לתערובת. חמצן מגיע מהאוויר. לכן רצוי להפוך את הערימה בקלשון בכל חודש או חודשיים כדי לאוורר אותה.

ייתכן שהערימה לא מתחממת בגלל חוסר איזון בנוזלים: מעט רטיבות או עודף רטיבות. החומר בקומפוסטר צריך להיות לח. אחרת החיידקים שאחראים לפירוק נעשים עצלנים. עודף מים מפריע לאוורור. בעונת החורף אפשר להוסיף לקומפוסטר שלשולים של הגינה שיאיצו תהליכים.

אחרי שלושה עד שישה חודשים החום בערימה יורד וזה סימן שהפירוק הסתיים. כדאי להניח לערימה חודש נוסף לשם תהליך מסתורי שנקרא הבשלה. בסוף התהליך אמורה להתקבל רקבובית שחורה, לחה ונטולת ריח. זה הקומפוסט. מהיום והלאה זה יהיה חומר הדשן לגינה. הקומפוסט מחזיר חומרים חיוניים לאדמה, משפר את יכולת החזקת המים של הקרקע ומאוורר אותה.

את הקומפוסט מצניעים מתחת לשכבת הקרקע. לפעמים מפזרים את הקומפוסט לפני שהוא מוכן. זה לא כל כך רצוי, אבל לא נורא. מקומפוסט לא בשל צומחים עגבניות ופלפלים (מהזרעים של הסלט מהשנה שעברה).

מקור: <span lang="HE" dir="RTL" style="font-size:16.0pt; line-height:200%;font-family:" david","sans-serif";mso-ascii-font-family:"times="" new="" roman";="" mso-fareast-font-family:"ms="" mincho";mso-hansi-font-family:"times="" mso-ansi-language:en-us;mso-fareast-language:en-us;mso-bidi-language:he"="">גינה וגינון / ענבל רשף

 

 

 

 
 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
+ שלח משוב

השכרת כלי גינון 

עשה זאת בעצמך
השכרת מסור מקצועי
0503585051
 
האתר נבנה במערכת www.site4you123.co.il